Modern kertek

Számos tévhit kering a modern kertekkel kapcsolatban. Milyen stílusjegyei vannak valójában a modern kerteknek?
A kertstílusok meghatározásánál sem lehet egyértelműen tiszta határvonalakat húzni. Legtöbbször keverednek a stíluselemek, de pont ez a szépsége az egésznek, ebben van a művészi szabadság.
A modern kerteket alapvetően geometrikus formavilág jellemzi, egyenes vonalakból, tiszta formákkal építkezik.
A kontrasztok jellemzik:
- Világos-sötét színek,
- nyírott vagy formára alakított cserje vagy talajtakarók és a szabadon növő szoliterek,
- szigorú épített elemek és a szabadon burjánzó évelők
- élettelen és élő anyagok
A növényzet nagy tömegben jelenik meg a letisztult formákon belül, ott viszont szabadon, akár természetes jelleggel nőhetnek. Semmiképpen sem üres, elvétve egy-két nyírt buxus gömbbel. A kert hangsúlyos eleme lehet egy-egy formára nyírt örökzöld, egy erős színű japánjuhar, oszlopos facsoport is.
A forma követi a funkciót. Egyszerű és következetes. Őszinte, nem akar és nem is tud másnak látszani, mint ami. A modern kert alapvetően nem díszkert, nincsenek felesleges cikornyák, a modern kertet használni kell. A kert a családban eltöltött pihenés helye, a sporttevékenység helyszíne vagy kibővített lakótér a nyári sütögetések, összejövetelek számára.

A modern kerteken belül kiemelném a design orientált kerteket.

Itt a funkción kívül megjelennek olyan esztétikai elemek, melyek már művészi hatással bírnak. Hangsúlyos lehet egy-egy szobor, szoborszerű bútor, erős színű fal, művészien megformázott beton elem, díszmedence, térhatároló rács. Sokszor a funkció háttérbe szorul, és nagyobb szerepet kap az esztétika. Nagyon erőteljes hatást lehet elérni egy minimalista kertben megjelenő, határozott megjelenésű szoborral, vagy fallal. Design orientált kerteket érdemes kialakítani olyan részeiben a kertnek, melynek a használati értéke kicsi, de a lakás valamely fontos pontjáról érvényesül a látványa. Például keskeny oldalkertben, kicsi előkertben, a kert kisebb, félreeső zugaiban, a hálószobákhoz, fürdőszobához kapcsolódó kertrészeken.

design kertek